DOĞADAN İLHAMLA: WE OFFICIAL

İlhamını doğanın yabani güzelliğinden alan bir marka; We Official… Farklı eğitim geçmişlerine sahip iki kız kardeşin işbirliği ile kurulan marka, tasarımları ile WE kadınlarına özgürlük tanıyor. Minimalist bir koleksiyon olan

Nefes, yenilikçi ve doğaya saygılı… Zamansız, modern sofistike ve erişilebilir bir lüks marka olmayı hedefleyen WE’nin kurucuları Ezgihan Talay ve Özgehan Talay’a merak ettiklerimizi sorduk.

WE’nin kurucuları kimdir? WE Official’in hikâyesinden bahseder misiniz?
WE, farklı eğitim geçmişine sahip iki kız kardeşin işbirliği ile kuruldu. Ezgihan Talay, Central Saint Martins Londra üniversitesi tekstil tasarım bölümünden, Özgehan Talay Nottingham üniversitesi elektronik ve bilgisayar mühendisliğinden mezun oldu.

İngiltere’de okurken, slow fashion akımı yavaş yavaş hız kazanmaya başlamıştı. Türkiye’ye döndükten sonra tekstil ve üretim içinde yer alan bir aile firması olarak sektörün doğaya olan zararlı etkilerine tanık olduk ve bunları minimuma indirgemek için neler yapılabileceğini araştırmaya başladık. We Official markasının arkasındaki fikir henüz Türkiye’de slow fashion ve sürdürülebilirlik tam olarak bilinmezken başlamış oldu. Bu sezon ise teknik ve tasarım bilgi birikimimizle uzun zamandır hayalimiz olan sürdürülebilir markamızı kurmamızın heyecanını yaşıyoruz.

Tüm süreçlerde nelerden ilham alırsınız?
Tasarım ve üretim sürecinde doğanın değişiminden ilham alıyoruz. Bizim için önemli olan noktalardan biri ise doğal ve çevreye minimum zararlı malzemeler kullanmaktır. Kullanılan kumaşlardan düğmesine ve paketlemesine kadar geri dönüştürülebilir doğal malzemeleri tercih ediyoruz. Tasarımları oluştururken önce dönemin duygularını ön plana çıkaran bir konu seçiliyor; doğadan ve renklerinden yararlanarak tasarımlar oluşturuluyor.

WE’de bir ürünün hikâyesi nasıl oluşuyor ve ilerliyor?
We markasının ürünleri günlük giyimi akşama taşıyabileceğiniz rahat ve minimalist tasarımlardan oluşmaktadır. Tasarımları oluştururken kullanılan sürdürülebilir, vegan kumaşlara uygun uzun ömürlü ve fast fashion akımının aksine tek bir sezona bağlı kalmadan ürünler yaratılıyor. Amacımız ulaşılabilir lüks bir marka olarak kaliteli ve farklılık yaratan tasarımlar oluşturmaktır. Bu sezon ağırlıklı olarak kullanıcının farklı giyim kullanımına izin veren tasarımlara yer verdik böylelikle kullanıcıya kombinlerde özgürlük tanımış olduk.


Sürdürülebilirlik WE’nin kalbinde yer alıyor. Marka için ne anlam ifade ediyor?
Bizim için sürdürülebilirlik sadece doğal, vegan ve az zararlı kumaş ve malzemeler kullanmak değil aynı zamanda etik üretimin önemini ortaya çıkarmaktır. Etik üretim, üretimin tüm aşamalarının çalışanlar için güvenli bir ortam sağlanmasını amaçlar. Yasal olarak gereken yükümlülükleri yerine getirir ve tüm güvenlik prosedürlerini uygular. Kendi atölyemizde çalışanların haklarına saygılı bir şekilde üretim yapmaktayız. Üretim ve tedarik aşamalarında şeffaflığa önem veriyoruz. Kullandığımız kumaşları yerel tedarikçilerden temin ediyoruz böylelikle hem stok kumaş fazlalığını eritmiş hem de güvendiğimiz üreticilerle çalışmış oluyoruz.

Bizim için sürdürülebilirlik aynı zamanda bir hayat tarzı oluyor, satılan ürünlerin belli bir yüzdesi her ay farklı bir kuruma bağışlanıyor ve her alınan siparişden 1 adet ağaç dikilmesine yardımcı oluyoruz. Daha yeni başlayan bir firma olarak çok farklı planlarımız var. Örneğin üretim sırasında arta kalan küçük kumaş parçalarını değerlendirmek adına kadın kuruluşlarıyla çalışıp, hem onlara iş kaynağı hem de bu parçaların değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu sezonda biz kendimiz bu kumaşlardan büstiyer ürettik ve satın alınan ürünlere hediye olarak vermiş olduk.

Tasarımlarınızda kullandığınız sürdürülebilir kumaşlar hakkında bilgi verir misiniz? Sürdürülebilir pamuk kullanmanın önemi nedir?
Tasarımlarda ağırlıklı olarak vegan ipek olarak bilinen kupro kumaş kullanıyoruz. Kupro, pamuk çekirdeğinin etrafındaki liflerden elde edilen selülozik bir elyaftır. Bu lifler pamuk üretimi sırasında kullanılmadığı için çoğunlukla atılır, kupro üretiminde ise bu lifler geri dönüştürülerek tekrar kazandırılmış olur. İpek kumaşa benzerliği ve geri dönüştürülmüş bir kumaş olan kupro lüks bir kumaştan bekleyeceğiniz tüm örtü ve dokusal özeliklere sahip bir kumaştır. We Official markasının bir çok tasarımı için de ilham kaynağıdır.

Kupro dışında tensel, keten, kenevir, sürüdürülebilir pamuk gibi yine doğal ve üretiminde doğaya az zarar veren kumaşları kullanıyoruz. Teknoloji geliştikçe bu tarz kumaşlarında çeşitliliği de artmaktadır. Geri dönüştürülmüş polyester, ananastan üretilen deri kumaşlar gibi. Burda bizim gibi startup firmaları en çok zorlayan nokta yenilikçi bazı kumaşların minimum satışlarının çok yüksek olmasıdır, bu da sadece büyük firmaların erişimine izin vermiş oluyor.

Pamuk doğal bir kumaş olmasına rağmen tek başına sürdürülebilir değildir çünkü üretiminde çok su kullanılır. Organik çiftçiler, geleneksel pamuğun aksine, toprağı korumak için mahsul rotasyonu, karma çiftçilik veya sürmeden yapılan çiftçilik gibi atadan kalma çiftçilik yöntemlerini kullanır. Organik pamuk, geleneksel pamuktan% 71’e kadar daha az su kullanır.


Sürdürülebilir modanın sezon anlayışı nasıl oluyor?
Sürdürülebilir moda fast fashion dediğimiz hızlı moda anlayışına karşı olarak çıkmıştır. Hızlı moda ekonomik gücü olmayan tüketiciye son moda ürünleri hızlı bir şekilde sunma anlayışı ile ortaya çıkmıştır. Yüksek adetlerde hızlı ve ucuz üretilmesi arka plandaki üreticilerin zor şartlar altında çalıştığını kanıtlar vaziyettedir. We Official, hızlı moda endüstrisinin yarattığı birkaç kez kullanılıp atılabilir kıyafetler yerine dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde tasarlanmıştır. Her hafta sunulan yeni ürünler ve yılda yaklaşık yirmi yeni koleksiyonun tanıtılması hem üretim hem de tüketimin hızla yayılmasına neden olmuştur. Sürdürebilirlik amaçlarından biri de bu hızlı tüketimi engellemektir.

Satın aldığımız sürdürülebilir giysilerin ömrünü nasıl uzatabiliriz? Neler önerirsiniz?
Aslında kullandığımız bütün kıyafetler için geçerli olarak deterjan kullanmak yerine daha doğal temizleme ürünlerini tercih etmeliyiz. Artık ülkemizde de çeşitli markaların ürünleri bulunmaktadır. Biz en çok ceviz kabuğu ile yıkama yöntemini tercih ediyoruz. Kurutma kullanmıyoruz, çünkü enerji harcadığı gibi aynı zamanda kıyafetlerede zarar verebiliyor.


2021 İlkbahar Yaz koleksiyonunuzda hangi parçalar bulunuyor?
2021 Yaz koleksiyonumuzun ana konusu Nefes... Son zamanlarda yaşadığımız dönem özgürlüklerimizi büyük oranda kısıtladı. Bizde bundan ilham alarak “multiplewear” dediğimiz kullanıcın aynı kıyafeti farklı şekilde giyilmesine izin verecek şekilde ürünlerimizi tasarladık. Aynı kıyafeti gündüz bikini üstüne giyinip akşam başka bir kombinasyonla kombinlenebilecek şekilde olması bizim için önemliydi. Canlı renkler, çeşitli bağlama teknikleri ile birleştirilerek nefes almakta güçlük çektiğimiz şu dönemde bize azıcık da olsa özgürlük tanıması için bir koleksiyon yarattık.

Koleksiyondan favorileri tasarımlarınız hangileri? Kombin önerileriniz neler?
Aslında bir kaç favorimiz var. Uzun bağlaması ile farklı bağlama çeşitliliği olan ve istenilirse derin V dekolteli istenilirse yukarda giyilen uzun tulum; önden kuşaklı farklı şekillerde giyime izin veren uzun elbise ve desenli kuprodan kimono şort takımlarımız favorilerimiz arasında.

Biz tüm tasarımlarda kombinlerini düşünerek oluşturduk ve ona göre her tasarımın kombinleyebileceğiniz bir parçası bulunuyor. Bizim için tasarımlarımızın tek bir gruba odaklı kalmaması, bir kıyafetin gündüz geceye rahatça taşınabilir tasarımlar olması önemliydi.


Related Articles