SÜRDÜRÜLEBİLİR VE BİO-TEKNOLOJİK BİR TÜRK MARKASI: ROIUS NATURAL

2009 yılından beri Türkiye’de daha sağlıklı, sürdürülebilir güzellik ürünlerinin yaygınlaşması adına çalışan; sürdürülebilir, dürüst, etik ve bio-teknolojik bir marka: Roius Natural. Kurucuları Roius Natural’ı zararlı içeriklerden uzak duran, soruna direkt

çözüm bulan formüller tasarlayan, yerel tarım üreticisini destekleyen, çok amaçlı ürünler tasarlamaya odaklanan, profesyonel ve steril laboratuvar ortamında üretimini gerçekleştiren, üretim sürecinde doğal hayata ve hayvan haklarına saygılı bir marka olarak tanımlıyor.

“Bio-teknolojik” bir Türk markası Roius Natural’ı, kış aylarında “bestseller” olmayı başaran “Hero Sun Mineral Face Sunscreen” güneş koruyucularını ve sürdürülebilir güzellik anlayışının detaylarını Roius Naturals’ın kurucuları Çağla Bingöl Ufuk Zurnacı’dan dinledik.

• Roius Natural markasının kurucularını tanıyabilir miyiz?
2009 yılından itibaren Türkiye’de daha sağlıklı, sürdürülebilir güzellik ürünlerinin yaygınlaşması adına distribütörlükten başlayarak kendi markalarımızı üretip satışa sunmaya ve Private Label konusunda yurt içinde ve dışında çalışmaya kadar geniş bir faliyet alanına sahip olan Niş Kozmetik Firması’yız. Firmanın ve Roius Naturals’ın kurucuları Ufuk Zurnacı ve Çağla Bingöl. Biz aynı zamanda 2012 yılından beri evliyiz. 2019 yılında oğlumuz Kerem doğdu.

Güzellik endüstrisi bizim çok sevdiğimiz ve fark yaratabildiğimiz bir alan. 2009 yılında ilk EcoCert sertifikalı organik ürünleri Türkiye’ye getirdiğimiz zaman daha organik sertifikası konusunda pek bir farkındalık oluşmamıştı. Şimdi ise isteğimiz ülkemizde oluşan hatalı yargıları biraz yıkabilmek. Green Washing, doğallık adı altında merdiven altı üretimler, evde karıştırılan bakım ürünleri, dürüst olmayan reklam ve sosyal medya kampanyaları bunlar arasında…

• Sürdürülebilir güzellik anlayışından yola çıkan markanızın hikâyesi nedir? Markanızın değerlerinden bahseder misiniz?
Sürdürülebilirlik kavramı moda ya da diğer sektörlerde olduğu gibi güzellikte de sürekli yenileniyor, gelişim gösteriyor. İlk başlarda bu sadece ürünlerden zararlı içerikleri çıkartmak, hayvan haklarına saygı göstermek ve geri dönüşüme uygun ambalaj kullanmaktı. Ama yıllar içinde sadece organik olmakla sürdürülebilir olunamayacağı ortaya çıktı mesela. Çünkü bir avokado yağını çıkartmak için harcanan enerji, su, tarım arazisi ve sera gazı salınımı düşünülürse çok daha azını harcayarak üretilen kimyasal bir içerik tercih etmek çok daha sürdürülebilir bir tercih oluyor. Daha iyisi bio-teknolojik gelişmelerin ışığında ilerlemek.

Biz bu yolda ilerleyerek marka değerlerimizi sürdürülebilir, dürüst, etik ve bio-teknolojik bir marka olarak belirledik.

• Roius Natural’ı “Bioteknolojik” olarak tanımlıyorsunuz. Bu tanımı açıklayabilir misiniz?
Bio-teknolojik, doğandan gelen bitkilerden en üst faydayı sağlamak ve gerçekten çalışan aktif maddeleri geliştirebilmek için teknolojik bir Ar-Ge / Ür-Ge anlayışı belirlemek. Bu anlayış klinik veriyi anekdotsal faydanın (yani kişisel deneyim üzerine öneri) üzerinde tutar. Biz marka olarak ilk kurulduğumuz dönemde bu değerlere ulaşabilmiş değildik ama zamanla sektörde (yerel ve global anlamda) gördüğümüz hatalı gidiş bizi tekrar düşünmeye ve yolumuzu daha kesin bir çizgi ile belirlemeye yönlendirdi.

• Bir Türk markası olarak, hızlı bir süreçle kült olmaya aday olan bir güzellik ürünü yarattınız. “Oyunun kurallarını değiştiren yeni bir güneş koruyucu” olarak tanımladığınız “Hero Sun Mineral Face Sunscreen” ürününün size göre, hızlı başarısının sırrı nedir?

Mineral güneş koruyucular konusunda Türk güzellik tüketicisinin çoğunda doğru ve yerinde bir algı oluştu. Ama mineralli ürünlerin beyaz iz bırakması, cildi çok kurutması, maskemsi duruşu insanların kullanmasını engelliyordu. Hâlbuki eğer konu cilt bakımı ise ve kişi bakım rutininin en vazgeçilmez parçası olarak güneş koruyucuyu belirlememişse o bakım rutininin geri kalanının pek bir anlamı yok. Biz bu yönde doğru bilgilendirmeyi ve üzerimize düşen bilinçlendirme misyonunu baştan beri yapıyorduk. Ama o zaman da insanlar sizin neden güneş koruyucunuz yok diyorlardı. Ürünü hazırlamamız biraz zaman aldı çünkü diğer ürünler gibi kullanımı zor olup kenara atılsın istemedik. Ya da yüzünüzü korumak istiyorsanız o zaman biraz beyaz maskeye katlanacaksınız oyunun kuralı bu da demek istemedik.

Bir de içinde güneş korumanın yanı sıra başta güneş ışınları olmak üzere çevresel faktörlerden meydana gelen serbest radikal hasarına karşı korusun istedik. Bu özellikle Rosacea ve egzama gibi sorunları olanlar için önemliydi. Hero Sun mineralli ve yalın bir formüle sahip olmasına rağmen hem çok etkili, hem cilde kolayca nüfuz ediyor, konforlu bir hissi var hem de ciltteki diğer sorunların tedavisine destek oluyor. Bu nedenle kullananlardan tam not aldı. Kısa sürede “bestseller” olmayı başardı. Çok mutluyuz.


• Zoru başararak, kış sezonunda güzellik kategorilerinde “Bestseller” olan mineral güneş kreminizin hikâyesini ve içeriğini anlatır mısınız?

Aslında bu zoru biz bilinçli bir müşteri kitlesine doğru ürünü sunarak başardık. Bu konuda böylesine bilinç edinmiş bu kadar geniş bir kitleyi bulabilmek bizim beklediğimizin üzerinde bir şeydi. Ürünün içeriğinde filtre olarak sadece çinko oksit kullandık. Ayrıca E vitamini, organik Aloe Vera özü ve yoğun yeşilçay antioksidanı var. Hem cildi güneşten koruyor hem antioksidan bakım sağlıyor hem de cilt bariyerini geliştiriyor. Ayrıca makyaj altında sağlıklı bir baz sağlıyor.

• Kışın güneş kremi kullanmanın önemi nedir? Kış aylarında güneş kremi seçerken nelere dikkat edilmeli?
Kışın güneş yakmıyor diye zararı da olmuyor sanıyoruz. Ama yanmak, rengin değişmesi vs. artık işin son noktası. UVA-UVB ışınları hava soğukken de bulutluyken de zararlı etkilerini gösteriyor. Sadece bunu rengimizin koyulaşması kadar bariz göremiyoruz. Yoksa cildin yaşlanmasının %80 oranında nedeni güneş. O zaman aslında yaş grubu fark etmeksiniz en önemli cilt bakım ürünü de güneş koruyucular. Kimyasal ya da mineral filtre tercihi kişinin kendine kalmış bize göre. Çünkü kimyasal filtrenin kötü olduğuna dair kesin bir data yok sadece üzerinde çalışmalar ve tartışmalar sürüyor. Biz kendi araştırmalarımız sonunda ailemiz ve markamızın ürünlerinde mineral (fiziksel) filtre kullanmayı tercih ettik. Diğer bir dikkat edilmesi gereken konu saygın, hatta SPF raporlu ürün kullanmak ve yaz/kış fark etmeksizin yüksek koruyucu tercih etmek. Biliyoruz bronzluk çok hoş duruyor. Ama bunu sağlayacak o kadar başarılı makyaj ürünleri var ki…

• Markanın diğer beş ürününü kısaca anlatır mısınız? Good Wash, Hero Daily Moisturizer, Hero Eyes Vital Eye Cream, SOS Balm, Sunday Monday Face Serum…
Good Wash BHA’lı Jel Yüz Temizleyici; özellikle yağlı ve akneye yatkın ciltte yağı kurutmadan dengeliyor, gözenek içlerinde biriken ve siyah nokta ile akne oluşumuna neden olan tıkanıklıkları gideriyor. Aknenin giderilmesine yardımcı oluyor. Cilde nazikçe peeling yapıyor.

Hero Daily C Vitaminli Günlük Nemlendirici; tüm yaş grupları ve cilt tiplerinin kullanımına uygun su bazlı bir nemlendirici krem. İçinde yumuşak ama etkili bir C vitamini türevi olan Askorbil Glikosit var. Bu C vitamini türevini hassas ciltler dâhil kullanabiliyor. C vitamini leke ile ve kolajen dokuyu güçlendirerek sarkmalarla savaşıyor. Aloe Vera, Salicornia ve E Vitamini ile cilde nem veriyor, antioksidan meyve asitleri ile hücre bazında koruma sağlıyor.

Hero Eyes C Vitaminli Göz Kremi de Hero Daily ile yakın bir formüle sahip ama bu üründe göz çevresinin en önemli problemlerinden olan damar genişlemesine bağlı mor halkalar ve şişlikler için damar duvarlarını güçlendiren AGH aktifi kullandık. Bir de göz çevresinde istemsiz kas hareketlerini yumuşatan Stevia ile kırışık ve kaz ayağı görünümünü yumuşatmayı hedefledik.

Sunday, Monday Antioksidan Yüz Serumu; içerisinde bulunan omega yağlar, amino asitler ve meyve asitleri ile güçlü bir antioksidan bakım sağlıyor. Tüm seçilen yağların düşük komedojenik sınıftan olmasına yani gözenek tıkayıcı olmamasına dikkat ettik. İncecik bir yağ yapıda, cilde hızlıca nüfuz ederek kadifemsi bir dokuya dönüşüyor. Bu sayede yağ ürün kullanmaya çekinen yağlı ve akneye açık ciltlerin bile kolayca kullanabileceği bir ürün oldu. Cildi aydınlatır, parlatır, hücre bazında koruma sağlar ve kırışık oluşumu ile savaşır.

SOS Balm; bu ürün markamızın ilk bebeği. İlk göz ağrısı. Çok yoğun besleyici, mineral ve vitamin yönünden zengin bitkisel özler içeren çok amaçlı bir acil durum merhemi. Küçük yara-bere, kaşıntı, egzama, morluk, yanık ve pişik durumlarında kullanılıyor. Cildi yatıştırıyor, onarıyor, iyileştiriyor. Bu ürün özellikle çocuklu aileler için tam bir acil durum ürünü.

• ELLE okurlarına, sürdürülebilir bir güzellik rutini için tavsiyeleriniz neler olur?
Sürdürülebilir güzellik için dönemsel trendlere, fast-beauty akımlara, sosyal medya yıldızlarının söylediklerine çok takılmadan kendi cildimizin ihtiyaçlarını dinlemek önemli. Cildinize bir şeyin iyi geldiğini hissediyorsanız o rutini hiç bozmayın, çünkü söylenenin aksine ciltler ürünlere alışmaz ama dönemsel olarak cildimizin yaşadığı sorunlar değişebilir. O zaman değişim gerekli olur. Cilt bakımınızda iyi bir temizleyici, bir nemlendirici ve bir SPF krem mutlaka olmalı. Bunun üzeri cilt sorunlarına ve istenen etkiye göre belirlenebilir. Çünkü en nihayetinde cilt bakımı sadece yüzü değil ruhu da etkiler. Ruha iyi geldikçe kullanan için sürdürülebilir olur. Son olarak kullandığınız ya da kullanmak istediğiniz markanın yetkililerine soru sormaktan çekinmeyin. Doğru ürünleri bulmanızı sağlamak, transparan olmak, etik davranmak, doğaya saygılı olmak onların görevi.

Related Articles